Saturday, 20 March 2010

Condition Guides

Apakah definisi atau barangan yang jatuh dalam kategori Mint? Kebanyakan di antara kita dan termasuk saya sendiri menyalah gunakan kategori Mint untuk barangan kita. Selepas membaca post ini anda mungkin sukar mengkategorikan barangan anda sebagai Mint :) Mengikut buku Allan Petretti berjudul 'Petretti's Soda Pop Collectibles Price Guide (The Encyclopedia of Soda Pop Collectibles Third Edition)', Mint ada tiga (3) jenis, mari kita kaji bersama:

Mint (Grade 10) # Investment potential: The Best
New condition, unused, flawless, no visible marks or scratches. There is no middle ground in this category: it's either perfect or it's not. You can't say, "It's Mint, but it has a scratch." Mint means perfect.

Near Mint + (Grade 9.5 / 9.8) # Investment potential: The Best
This area is as close as to mint as you can get. Only the most insignificant of problems or a manufacturer's flaw.

Near Mint (Grade 9) #I nvestment potential: Super
Very minor or slight marks, chips, or scratches, or a minor tear (on paper). Nothing that would seriously detract from the color or beauty of the piece. This is the category that is most often misused.

Ada beberapa kategori seterusnya seperti Excellent +, Excellent, Very Good, Good, Fair, Poor, dan terakhir sekali ialah Worthless. Anda sudah tentu tidak mahu barang anda Worthless :) Jadi sebelum kita cakap barang kita Mint, fikir dulu adakah betul-betul Mint atau saya dan anda sendiri yang perasan* ia Mint.

* Tapi kalau semua dah syok dan perasan abis barangan sendiri Mint, si Allan Petretti pun tak boleh nak carik makan kat sini, hehe. Malaysia Boleh!

5 comments:

frightrice said...

"The Mint makes it first, it is up to you to make it last." - Evan Esar

ahmadkamil said...

bro, aku cadang lepas artikel 'mint' , hang kena buat article tentang 'rare' la pulak. kalu hang masuk dalam blog mamat nie http://duacongkak.wordpress.com/ pening aku dibuatnya, PENYALAHGUNAAN perkataan rare sangat berleluasa...he he he

frightrice said...

issue rare ini pernah dibangkitkan beberapa kali oleh otai Bro D dan rakan2 lain.

itulah kalau lama sgt duduk dlm bilik mandi :) Hehe

ahmadkamil said...

yg best tu, dah la duduk lama sgt kat bilik mandi pastu , kat dlm bilik mandi lepak bawah tempurung pulaks ...ahaks ahaks ahaks

frightrice said...

silap aribulan tempurung kelapa pun boleh jadi rare! Apa nak jadi tu bro? Hehe...